Intrebari si raspunsuri
  Daca aveti o intrebare sau nelamurire, click-aici
 
 
Acasa
Despre noi
Pui de o zi
Instructiuni de crestere
Bolile puilor
Franciza
Furaje Vital
Contact
 
 

  Instructiuni de cresterea puilor
Crestere pui carne
Crestere pui rasa mixta
Crestere puicute de oua
Crestere pui de curca
Crestere rate
Crestere gaste
 



 

Cateva recomandari pentru cresterea ratelor

 

Ratele sunt pasari robuste, resistente la boli si cu o viteza de crestere ridicata in timp ce produc o carne extrem de gustoasa.

Ratele pentru carne un necesita obligatoriu presente suprafetelor de apa in zona lor de crestere chiar daca se poate profita de acest lucru.

Ca orice broiler de carne, si pentru rate este valabil faptul ca necesita temperatura adecvata in prímele zile de viata si o furajare cat mai intensiva pentru un start reusit in crestere.

Magazinele VITAL livreaza in mod obisnuit hibridul Pekin - pentru carne, care este in acelasi timp cel mai crescut in lume.

Creşterea  raţelor de carne este activitate foarte profitabilă încondiţiile în care sunt îndeplinite cele mai importante caracteristici tehnologice privind furajarea şi asigurarea condiţiilor de microclimat.

 

Creşterea raţelor se face în 2 faze:

-          Faza 1 - durează 2 săptămâni, când densitatea de  populare este de 15-20 cap./mp,

-          Faza 2 - incepe din săptămâna 3 când densitatea este de 10-12 capete, scăzând la 8 , 6 şi respectiv 4 capete la sacrificare, la vârsta de 2  luni.

Furajarea ratelor pentru carne un este una specifica asa incat, in functie de tipul furajului utilizat si compozitia acestuia, vom grabi sau incetini cresterea lor, dupa dorinta.

Rezultate foarte bune se obtin la rate folosind tipurile de furaje VITAL utilizate la broilerul de gaina.

Atentie ¡ Palmipedele sunt uneori sensibile la coccidiostaticele in doze mari si se pot produce intoxicatii. De aceea, ascultati recomandarile personalului din magazinele VITAL in acest sens.

Pentru furaje se pot folosi hranitori circulare ca şi cele pentru pui sau hranitori tip “jgheab”( cand se calculeaza un front de furajare de 2,5 cm/boboc). Se poate folosi de asemenea şi furaj măcinat, însa acesta se lipeste de ciocul bobocului , caz în care este nevoie de un vas cu apă unde îşi pot spala ciocul. Aceasta practică atrage după sine umezirea aşternutului, iar furajele rămase în acest vas cu apă pot fermenta, astfel devenind sursa de îmbolnăvire. Pentru evitarea acestor neplăceri, vasul cu apa va fi mereu curăţat şi amplasat într-un loc mai uşor de curăţat.

O alta varianta de administrare a furajelor măcinate este sub forma umedă. Umezirea furajului se face chiar înainte de administrare şi doar cantitatea care urmează a fi consumata în următoarele 2-3 ore. Atenţie ! Furajul se alterează uşor, fapt care obligă să fie consumat repede.

                De asemenea, în furajarea raţelor se poate folosi şi masa verde proaspătă şi pălită care se administrează de la două săptămâni în completarea raţiei şi un înlocuind furajele de bază.

 

Aşternutul: se pot folosi ca aşternut paie ( curate, fără mucegai ) sau talaj de lemn, care se aşează într-un strat de 5-10 cm grosime. Periodic aşternutul se completează pentru a preveni formarea unor zone umede. În perioadele călduroase (cu temperatura de peste 20 grade C) bobocii pot fi scoşi afară, însă atenţie la razele soarelui care pot afecta ochii bobocilor mici.

 

Temperatura  :în primele 7 zile se asigură 30-32 grade C, după care se reduce cu câte 2-3 grade C/săptămână până se ajunge la 16-18 grade C. În prima lună de viaţă bobocii sunt mai sensibili la temperaturi scăzute deoarece sistemul de termoreglare nu este încă bine dezvoltat, însă după ce se îmbracă în pene pot suporta temperaturi mai joase.

Este recomandat sa utilizati pentru incalzire becuri cu infrarosu ( pe care le gasiti in magazinele VITAL), care produc o incalzire benefica a aerului in contact cu asternutul (primii 20-30 cm de la asternut). Un bec infrarosu are durata de viata de aproximativ 6000 ore.

Lumina: în prima săptămână se asigură lumina 24h/zi, după care se reduce cu cate o jumatate de ora/zi, pana la 14 zile, când ajungem la 17h/zi, durata care se menţine pana la sacrificare. Dacă însă doriti să sacrificaţi bobocii mai repede, este recomandat să menţineţi 24h lumina /zi pe toata durat acreşterii deoarece lumina stimulează consumul de apa şi furaje.

 

Adăparea: se asigură permanent apa proaspătă la discreţie. Pentru adăpare se pot utiliza adăpătorile de la pui (tip borcan)  sau adăpători tip jgheab (se calculeaza un front de adăpare de 5 cm/boboc). Este recomandat ca adăpătorile să fie amplasate în locuri în care se poate schimba mai uşor aşternutul (sau chiar pe o suprafaţa betonată, cu gratar sau nisip ) deoarece frecvent suprafaţa din jurul adăpătorilor va fi umedă.

 

 

Tratament

Raţele un necesită o medicatie specială recomandându-se doar administarea de :

 

- VITAL BRO (produs natural) - in apa de baut,  rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/2l apa, permanent.